SME
Utorok, 28. marec, 2023 | Meniny má Soňa

Vinári si pochvaľujú super odolné odrody hrozna

S októbrovým Doma v záhrade vychádza aj špeciálna príloha Košikárstvo.

Záujem o košikárstvo v poslednom čase opäť narastá. Nie je to len o vlastnoručne upletených košíkoch. Vzrastá záujem aj o pestovanie vŕbového prútia v jeho pestrej farebnej škále. Fascinujúce sú živé stavby z vŕb, vypletané ploty, terlážky a rôzne dekoračné predmety zhotovené z tohto tvárneho ekologického materiálu. Majster košikár Peter Juriga vás prevedie bohatou históriou svojho remesla. Ako vraví, „na dnešné pomery je nepredstaviteľné, aké veľké bolo odvetvie košikárstva v čase svojho rozkvetu. Plasty neexistovali. Pletené veci mali v každej oblasti života nezastupiteľné miesto.“

V prílohe Košikárstvo si prečítate:

  • Košikárske zručnosti využije každý záhradkár
  • Pestrá farebná škála prútia
  • Živé stavby z vŕby
  • Altánky a trelážky
  • Ako si pestujú prútie profesionáli
  • Tajomstvo pestovania hlavových vŕb
  • Záhradné vŕbové prútniky a ploty
  • Krok za krokom: opálku zhotovíte za pár hodín
  • Hubársky košík upletený vlastnými rukami
  • História košikárstva
  • Moderné trendy v Európe a u nás

Najodolnejšie odrody viniča

Bohatstvo odrôd vŕb je len jednou z tém októbrového čísla. Nemenej zaujímavé bude vybrať sa za ďalšími vzácnymi a odolnými odrodami viniča. Tentoraz sme navštívili vinárov Petra Hladkého a Michala Hladkého zo Skalice, ktorí svoje zručnosti zasvätili hľadaniu a kultivovaniu najodolnejších sort viniča hroznorodého v podmienkach Slovenska. Vo svojom vinohrade na Vysokom poli zhromaždili desiatky rezistentných stolových aj muštových odrôd. Po siedmich rokoch pokusov vyselektovali tie, ktorým sa na ich pôde darí najviac.

Dokážeme pestovať dlhoveké marhule?

V súvislosti s rozbiehajúcou sa jesennou výsadbou ovocných stromčekov sa venujeme aj ďalším ovocným druhom a ich pestovaniu. Tentoraz sa osobitne zaoberáme nárokmi marhúľ. Táto obľúbená ovocina, ktorá má domov v Číne a v Tibete, v našich podmienkach počas posledných rokov trpí. V súvislosti s klimatickou zmenou budeme musieť zmeniť spôsob pestovania tohto obľúbeného ovocného druhu. Ovocinár Ján Veselý nám priblíži niektoré málo využívané možnosti, ktorými môžeme zlepšiť kondíciu marhuľových stromov v našich sadoch. Začína sa to už výberom podpníka, vhodných odrôd a špeciálnym spôsobom ich štepenia.

Kde v Trenčíne pestujú pravú balkánsku papriku

Akiste nepovšimnutý nezostane príbeh Vladimíra Kabasa, ktorý v Trenčíne v Záhrade pod horou pestuje pravú balkánsku papriku, ako aj rodinné a krajové odrody rajčín z Vojvodiny, odkiaľ pochádza.
V rozhovore s ním nájdete aj množstvo rád a praktických tipov, ktoré využijete vo svojej záhradke v ďalších sezónach.
V neposlednom rade sa venujeme zhodnoteniu tohoročnej úrody. Tentoraz sú to recepty na spracovanie väčšieho množstva húb a taktiež úrody jabĺk. Neprehliadnite originálny recept na dulový syr.

Októbrové číslo Doma v záhrade s prílohou Košikárstvo kúpite v stánku len za 0,99 eura.

Čo je nové na sme.sk

Novinky, zlepšenia a vôbec všetko, s čím sa chceme podeliť.

Digitálne predplatné SME.sk

Kúpte si digitálne predplatné s prístupom k celému obsahu na weboch SME.sk týždenne od 1 eura. Objednať >>

Kontakty

Redakcia SME: web@sme.sk

Digitálne predplatné: helpdesk@sme.sk

Printové predplatné: predplatne@petitpress.sk

Inzercia/obchod: internet@petitpress.sk

Iné služby: sluzby@sme.sk

Vydavateľstvo Petit Press

Petit Press, a.s. je jedným z najvýznamnejších vydavateľstiev na Slovensku. Poskytuje širokú škálu multimediálnych produktov a služieb. Portfólio tlačených periodík predstavuje viac ako 30 centrálnych a regionálnych titulov s týždenným predaným nákladom vyše 545 tisíc výtlačkov.

Web vydavateľstva >>

Neprehliadnite tiež

Neprehliadnite nové funkcie, ktoré na vás čakajú v spravodajstve minúta po minúte


22. mar

Podarilo sa uspieť v konkurencii 46 portálov z nášho regiónu.


20. mar

Príďte 9.3. o 18:00 do Martinusu na Obchodnej v Bratislave.


9. mar

Špeciálne vydanie denníka SME s epickým komiksom si môžete kúpiť v utorok 7. marca.


3. mar